bouwvakker

Let op met verbouwen, dat is (as)best!

Voor iedereen die ooit een verbouwing heeft meegemaakt is het waarschijnlijk wel bekend: het risico op asbest. Je hoort het vrij vaak wanneer oude gebouwen worden gesloopt, of dus verbouwd; pas op, kans op asbest! Er komen mensen in speciale pakken die de asbest dan verwijderen en alles onschadelijk maken, maar wat is asbest nu eigenlijk? Wat doet het met je, en hoe werkt het verwijderen? En ook heel belangrijk, wat zijn nu eigenlijk kosten asbest verwijderen echt?

Wat is asbest?

Kosten asbest verwijderen komt later, laten we eerst onderzoeken wat asbest nu eigenlijk is. Dit weten veel mensen niet, maar asbest is eigenlijk steen! Het bestaat uit mineralen met taaie, onbrandbare vezels. Vooral door deze onbrandbaarheid werd het al in het oude Rome een populair materiaal, vooral voor dingen als lijkwades voor koningen. Zelfs bij rituele verbrandingen bleven bepaalde belangrijke delen dan bewaard die met asbest bewerkt of omhuld waren. Vanaf 1945 werd asbest ook een bouwmateriaal en werd het ontzettend veel gebruikt in gebouwen, woningen en andere installaties. Het is sterk, slijt niet, het is brandwerend en goedkoop.

Wat doet het met je?

Maar zoals we allemaal weten zit er ook een groot nadeel aan asbest: het is slecht voor je gezondheid. De kosten asbest verwijderen zijn natuurlijk sowieso lager dan wat het met je doet als je het niet laat weghalen, maar wat doet het met je gezondheid als je er lang aan blootgesteld wordt? De kans dat je ziek wordt van asbest is natuurlijk afhankelijk van hoeveel asbestvezels je inademt. Als de concentratie klein genoeg is, kan je lichaam de vezels gewoon weer uit het lichaam verwijderen. Maar als de vezels met te veel of te groot zijn, dan kunnen ze vast te komen zitten in je luchtwegen en lymfeklieren. Als je iemand hoort zeggen dat asbest een bepaalde ziekte veroorzaakt, vraag dan altijd na hoe veel asbestvezels iemand heeft binnen gekregen en voor hoe lang. Vijf jaar of vijf dagen maakt ontzettend veel verschil. Het is dan ook niet de verwekker van de meeste ziektes, maar vergroot de kans.

Wat kost het verwijderen?

Maar de kosten asbest verwijderen, wat zijn die nu? Want ondanks dat het voordelen heeft als bouwmateriaal en als je je koning ritueel wilt verbranden en er ook een mooie dienst van wilt maken, het is niet goed voor onze gezondheid en we kunnen het maar beter weghalen. Die kosten kunnen snel oplopen. 1 ruimte van 35 vierkante meter of minder kost tussen de 350 en 950 euro, maar 3 ruimtes van 50 vierkante meter kan oplopen tot de 1400 euro! Bekijk dus als je ergens wilt gaan wonen, als je gaat verbouwen of als je gaat slopen, of dit in je kostenplaatje past.

Laat kosten asbest verwijderen niet je mooie verbouwen verpesten. Het komt allemaal goed. Doe gewoon je (as)best!