Hoe verwerk je een scheiding?

Als je gaat scheiden ga je een lastige periode tegemoet. Naast financiële schade loop je ook veel emotionele schade op. Het is belangrijk om het goed te verwerken om een depressie te voorkomen. Tijdens het verwerken komen er veel emoties naar boven die je zeker niet moet ontkennen.Verder ga je tijdens de verwerking door verschillende fases. Je moet ervoor zorgen dat je elke fase doorkomt en het zo uiteindelijk verwerkt.

De ontkennings- en boosheids fase

In het begin van de scheidingsprocedure bestaat er een grote kans dat je in de ontkenningsfase zit. De ontkenningsfase beschermt de desbetreffende persoon door de waarheid te ontkennen. Zo laat deze fase de waarheid langzaamaan over jou heen komen. Wel is het mogelijk dat je last krijgt van waanbeelden. Na de ontkenningsfase zie je de waarheid uiteindelijk onder ogen. Als dat gebeurt dan word je daar boos over en begint de boosheid fase. Je gaat dan er dan met heftige emoties op reageren en geef je vaak de schuld aan anderen. Door het tonen van deze heftige emoties zie je dat je niet over de scheiding heen bent en je de scheiding nog moet verwerken.

Onderhandelingen

Naast alle emoties moeten er ook financiële dingen geregeld worden. Daarmee wordt de inboedelverdeling en eventueel co-ouderschap bedoeld. Dat kun je laten doen bij een mediator. Voorbeeld van een mediator is Meesters in Mediation. Met een mediator zorg je ervoor dat de communicatie beter en soepeler verloopt. Zonder hulp kan het vaak erg uit de hand lopen.

Acceptatie

Na al deze emoties en onderhandelingen komt er ook een punt dat je alles gaat accepteren. Het is vaak heel lastig in het begin maar uiteindelijk lukt het iedereen wel. Meestal vind je later altijd wel een nieuwe relatie. Daarnaast is het dan een belangrijke periode om je op jezelf te focussen en nieuwe levensdoelen te stellen.

Extra tips

Natuurlijk zal je jezelf wel moeten motiveren om nieuwe doelen te stellen. Zorg er dan voor dat je zo weinig mogelijk terug kijkt en denkt aan je verleden. Daarom moet je je ex-partner vermijden en met rust laten. Het terugzien ervan kan een negatieve sfeer in je leven brengen. Daarom moet je hem vermijden. Mocht je zelf moeite hebben met het verwerken dan is het aangeraden om naar een psycholoog te gaan. Zo pak je nieuwe leven goed op.