zeilkleding plaatje

Zeilkleding nodig? We helpen je op weg

Er is niet fascinerender dan je laten voortbewegen op het water door de natuurlijke kracht van de wind. Zeker in Nederland is zeilen daarom behoorlijk populair. Het is niet voor niet dat we op bijvoorbeeld de olympische spelen hoge ogen gooien met zeilen. Wat dat betreft zijn we een echt watersportland. Bij zeilen in welke vorm dan ook hoort goede zeilkleding. Zeilkleding is in vele varianten te verkrijgen en als je hier niet veel ervaring mee hebt dan is het best wel lastig om te bepalen wat je nu echt nodig hebt. Vaak zijn de prijzen ook niet heel laag. Daarom is het heel goed om je hierin op weg te helpen en heb ik dit blog voor je geschreven over zeilkleding.

Zeilkleding op een jacht

Als je gaat zeilen of meekan op een wat groter jacht dan heb je daar specifieke kleding voor. Als je de volvo ocean race wel eens kijkt dan zie je wat ik bedoel. De elementen van zeilkleding op een jacht bestaan vaak uit een zeiljas, zeilbroek en zeilschoenen of laarzen. De zeiljas is uiteraard waterdicht. Soms zit er een zwemvest in verwerkt. Er zitten dan luchtzakken in die je kunt opblazen. Raak je te water dan zou je deze op dat moment kunnen opblazen. Niet altijd verstandig, want mocht je bewusteloos te water raken dan heb je er niets aan. De zeilbroek is vaak een broek met daaraan bretels. Een beetje te vergelijken met een waterdichte tuinbroek. Doordat je best veel op je knieën zit, zitten er vaak verstevigde kniestukken in. De zeilschoenen of zeillaarsen zijn vooral bedoeld om geen lelijke zwarte strepen op je dek te creëren maar wel te zorgen voor voldoende grip. Zo kun je je goed en makkelijk bewegen op het jacht. Vergelijk het met gymschoenen die vaak ook geen zwarte zolen mogen hebben.

Zeilkleding in de eenmansklasse

In de eenmansklasse wordt vaak andere zeilkleding gedragen. Bewegingsvrijheid is hierin veel belangrijker. Daarnaast zal het veel vaker voorkomen dat je te water raakt. Je ziet dus vaak dat er een wetsuit gedragen wordt in een eenmansklasse. Hierin is makkelijk te bewegen en je blijft goed warme als je te water raakt. Er zijn tegenwoordig ook goede wetsuits voor hele koude omstandigheden. De zwemvesten in de eenmansklasse zijn ook veel meer gebaseerd op goede bewegingsvrijheid. Zeilkleding is dus vooral afhankelijk van de manier van zeilen en of je veel of weinig beweegt. Ik hoop je hiermee op het gebied van zeilkleding een eerste richting gegeven te hebben en wens je succes met je verdere zoektocht.